2209-A Geleneksel Rize Evleri Bağlamında Kültürel Mirasın Sürdürülebilirliği


İsmailoğlu S. (Danışman (Yürütücü Gerçek Kişi Olan Projede)), Çep E.

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Proje Grubu: Sosyal Bilimler
  • Başlangıç Tarihi: Mart 2024
  • Bitiş Tarihi: Mart 2025

Özet

Bu araştırmada kültürel mirasın sürdürülebilirliğine dair Rize şehrinde bulunan geleneksel evlerin incelenmesi konu alınacaktır. Bu bağlamda belirlenecek olan geleneksel evlerin tarihsel süreci incelenecek ve bu yapılarda kullanılan malzemeler, yapım sistemleri, malzemelerin uygulanma biçimleri gibi başlıklar oluşturulacaktır. Elde edilen verilerle çeşitli görselleştirme çalışmaları yapılacaktır. Geleneksel mimariye katkısı olacağı düşünüldüğünden bu konunun incelenmesi önemlidir.

Araştırmadaki özgün değer, modernleşmeyle birlikte geleneksel mimariden uzaklaşılmasının kültürel mirasın sürdürülebilirliğine olan etkisi olarak ifade edilebilir. Geleneksel mimariyle yerel ve yöreye özgü olanın görselleştirilerek mimarlara ve geleceğin mimarlarına aktarılması ve öneminin vurgulanması kültürel sürdürülebilirliği desteleyecektir.

Çalışmadaki yöntem şu şekildedir , öncelikli olarak literatür taraması yapılacaktır. Rize kentine ve kültürel yapılara ait tarihsel süreç ilçe bazında incelenecektir. İncelenen yapıların tarihsel süreci araştırılacak ve malzeme, yapım sistemleri, cephe düzeni gibi başlıklar altında gruplandırılacaktır. Bu gruplandırmayla şehirdeki geleneksel yapıların bulunduğu alanlar ve hangi cephe kurgusu, malzeme, yapı sisteminin nerede daha yoğun kullanıldığına dair harita üzerinden görselleştirme çalışmaları yapılacaktır.

Araştırmanın yönetimi 12 ay boyunca 5 aşamalı bir süreçte 1 danışman ve 1 yürütücü eşliğinde tamamlanacaktır. Aşamalar şu şekilde ifade edilebilir :

-Rize ili ve geleneksel mimarisi hakkında bilgi toplanması

-Şehirdeki tarihi yapıların tespit edilmesi

-Belirlenen yapıların malzeme, cephe kurgusu ve yapım tekniklerine göre gruplandırılması

-Yapıların bulunduğu ilçeler ziyaret edilerek fotoğraflandırma çalışmalarının yapılması

-Yapıların kent genelindeki dağılımına ait görselleştirme çalışmaları, poster hazırlanması