Gün Içerisinde Balıkların Tazeligi ve Halk Saglıgı: Balıkçılarda Yapılan Satısların Izlenmesi


Karslı B. (Danışman (Yürütücü Gerçek Kişi Olan Projede)), Duru H.

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Proje Grubu: Fen ve Mühendislik
  • Projenin Yürütüldüğü Birim: Su Ürünleri Fakültesi
  • Başlangıç Tarihi: Nisan 2025
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2026

Özet

Balık satıs yerlerinde gıda güvenligi ve kalite kontrolünün etkin bir sekilde saglanması, taze ve saglıklı su ürünleri temininde hayati bir rol oynamaktadır. Bu baglamda, balık ürünlerinin mikrobiyal, kimyasal ve duyusal degerlerinin detaylı bir sekilde incelenmesi, ürünlerin kalitesinin izlenmesini saglayarak, tüketici saglıgını koruma ve ürünlerin ticari degerini artırma noktasında kritik öneme sahiptir. Bu çalısma, Rize ilinde faaliyet gösteren farklı balık satıs noktalarından (3-5 adet) temin edilen balık örneklerinin mikrobiyal yükü, duyusal özellikleri ve TVB-N degerlerini analiz etmeyi hedeflemektedir. Numune alımları, gün boyunca üç farklı zamanda (sabah, ögle ve aksam) yapılacak olup, bu süreçte balıklardaki degisimler takip edilecektir. Arastırma, 1 aylık bir sürede haftalık periyotlarla gerçeklestirilecektir. Ayrıca, balıkların tazelik durumlarının mevsimsel etkilerle iliskilendirilmesi amacıyla hem kıs hem de yaz döneminde satılan balıklar arasındaki degisim izlenecektir. Ayrıca, insanların balık satın alma alıskanlıklarını belirlemek ve günün farklı zaman dilimlerinde balık kalitesi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla 200-250 kisilik bir anket uygulaması ile sabah, ögle ve aksam üzeri gibi farklı zaman dilimlerinde balık satın alma sıklıgı ve tercihleri analiz edilecektir. Bu çalısma, balık satıs yerlerinde ürünlerin kalitesinin sistematik bir biçimde izlenmesine katkı saglayarak hem gıda güvenliginin artırılmasına hem de tüketicilere güvenilir ve kaliteli su ürünleri sunulmasına olanak tanıyacaktır.